काठमाडौं - मौरीहरूले
विभिन्न प्रजातिका वनस्पति तथा जडिबुटी सहितको फूलमा भएको रसलाई सङ्कलन गरी तयार
पार्ने तरल वस्तुलाई मह भनिन्छ
आयुर्वेदिक औषधीय गुण भएको 'खाए पनि ठीक लाए पनि ठीक' बहुउपयोगी वस्तु महलाई
यस्तै धेरै गुणहरूको आधारमा अमृत पनि भनिन्छ । फरक मौसममा फरकफरक प्रकृतिका
वनस्पतिहरू फुल्ने हुनाले महको रङ र स्वाद पनि फरकफरक प्रकृतिको नै हुन्छन् ।
जस्तै, जाडो मौसममा फुल्ने तोरी वा च्यूरीको फूलबाट तयार
भएको मह जमेर सेतो रङ देखिन्छ । जाडो मौसममा नजमेको महलाई मौरी विज्ञहरू राम्रो
मान्दैनन् । राम्रो पूर्ण प्राकृतिक मह जाडो मौसममा जम्नु पर्दछ । विविधताले धनी
हाम्रो देशमा पाइने वनस्पतिहरूमा महìवपूर्ण आयुर्वेदिक औषधीय
गुण भएको मह पाइने भएको हुनाले विश्वमा नै नेपाली महको महìव
अग्रणी मानिन्छ ।
शक्तिबर्धक रोग निरोधक सबैको लागि
भनेको मह र अमला चूर्ण धुलो एक चम्चाको दरले दैनिक सेवन गर्नाले स्मरण शक्ति बढ्ने, छालामा चमक ल्याउने, पेट सफा हुने, शरीर ज्यादै फुर्तिलो हुने, निरोगी बन्नको लागि पनि
ठूलो उपलब्धिमूलक नै रहेको छ । ह्प्तामा दुई-तीनपटक महको प्रयोग गरेर दाँत माझ्न
लगाउने हो भने दाँतमा चमक आउने र स्वस्थ हुने गर्दछ । नुहाउँदा पनि सकेसम्म निम र
मह दुई-तीन थोपा प्रयोग गर्न सके यसले शरीरलाई ज्यादै राम्रो गर्दछ ।
मह के हो ? यसका फाइदा र बेफाइदा अनि खादाँ ध्यान दिनुपर्ने कुरा |
शरीरमा मालिस गर्दा शुद्ध तोरीको
तेलमा महको केही मात्रा मिसाएर गर्ने हो भने पनि शरीरमा रोगको लक्ष्यणहरूले आक्रमण
गर्न पाउँदैनन् । महमा बहुगुण हुने भएकोले हुनाले तातो वस्तुमा राखेर खाँदा गर्मी
हुने र चिसो वस्तुमा राख्दा चिसो हुने हुँदा बालबालिकालाई गर्मी मौसममा पनि चिसो
खानेपानीमा ताजा कागतीको रस महमा घोलेर प्राकृतिक सर्वत बनाएर पनि खान सकिन्छ ।
दैनिक खानमा पोषिलो तìवको कमी हुँदै गइरहेको र
बच्चाहरूको रुचि अखाद्य वस्तुहरूमा वृद्धि हुँदै गइरहेको हुनाले विशेष गरी आˆना बाल-बालिकाहरूलाई रोग न्युनीकरणका लागि पनि हरेक दिन आयुर्वेदिक खानाको
प्रयोग बढाउँदै लैजानु उपयुक्त देखिन्छ
दुई वर्षभन्दा माथि उमेर समूहका
बच्चाहरूले मानिसहरूले दैनिक एक चम्चा मह सेवन गर्नाले हाम्रो शरीरलाई आवश्यक
पर्ने सम्पूर्ण भिटामिनहरूको स्रोतहरू पूर्ति गर्नुको साथै रोगविरुद्ध लड्ने
क्षमता बढ्दछ । विशेषगरी बालबालिकामा यसको सेवनले हुने फाइदाहरूलाई हेर्दा
बालबालिकाहरूलाई बिहानको खाजामा एक कप दूध, एक चम्चा मह,
दस दाना सुकेको बदाम नियमित खान दिनाले शरीर स्वर्फूत हुने गर्दछ ।
बालबालिकाहरूको लागि चिनीको गुलियो होइन महको गुलियो अति नै आवश्यक हुने
चिकित्सकहरूको रायअनुसार दैनिक महको सेवनले चिसो नलाग्ने, शरीरमा
रगतको कमी नहुने, हड्डी, नशा, छालालगायत सम्पूर्ण शरीरको सुरक्षाको लागि मह ज्यादै उपयोगी मानिन्छ ।
नामै मह, नामै काफी भएको यो अमृत समानको मह खान
जान्नेहरुका लागि त अमृत होला तर खान नजान्नेहरुले जथाभावी खादाँ भने बिष बराबर
हुने गर्दछ ।
हाम्रो गाउँ घरमा सहजै पाउन
सकिने यो अमृतको धेरै कथन छ । गुलियोमा पनि साहै स्वादिलो गुलियो मानिने र पोषकमा
पनि उच्च स्तरको पोषक मानिने यो बस्तुलाई धेरैले जानेर नजानेर खाने गर्दछ ।
महको सहि प्रयोगले मानिसलाई
शरिरमा स्फुर्तीका साथै शारिरीक सुगठनमा सहयोग गर्दछ भने यसको सही प्रयोग गर्न
नसक्दा शरिरलाई बेफाइदा मात्र गर्दछ । यौन क्षमतामा समेत प्रभावकारी मानिएको यो
बस्तु शरिरको तौल घटाउन र बढाउन समेत प्रयोग गरीन्छ ।
घर, बन र भिरमा गरी पाइने यो महले नियमीत सेवन
गर्दा स्मरण शक्तिमा समेत क्षमता बृद्वि हुने गर्दछ । उता महले खोकी तथा कब्जियत
जस्तो रोग समेत निको हुने गर्दछ । त्यस्तै गरी मह अल्सर भएकाहरुका लागि समेत
गुणकारी मानिन्छ ।
महले थकान कम गर्दछ । यदी तपाई गर्मीको
बेला मह खान चाहनु हुन्छ भने तातोपानी, दही, चिनी र कफी खानु राम्रो मानिदैन । दैनिक एक
देखि दुई चम्चा मह मनतातो पानीमा वा दूधमा मिसाएर खानु शरिरको लागि अत्यन्तै
राम्रो मानिन्छ ।
महसंग खान हुने यी खानेकुरा जसले धेरै लाभ तथा फाइदा गर्दछ ।
१) अदुवाको रसमा मह मिसाएर खानाले खोंकि सञ्चो हुन्छ ।
२) पाकेको आँपको रसमा मह मिसाएर खानाले जोण्डीसको रोगिलाई लाभदायी
हुन्छ
३) तपाईलाई भोमिट भयो भने पतेनाको रसमा मह मिसाएर खाए लाभकारी हुन्छ
।
४) यदी तपाईका छाला शुख्खा छ भने महमा दूधको तर र बेसन मिसाएर
लगाउनाले फाइदा हुन्छ ।
५) एक गिलास दूधमा मह मिसाएर राती पीउनाले दुबलोपन हटेर शरीर सुडौल,
पुष्ट र बलशाली बन्छ ।
६) मह नित्य सेवनले निल आमाशय र आँतलाई बल प्रदान गर्छ ।
७) प्याजको रस र मह बराबर मिसाएर चाट्नाले कफ निस्कन्छ । साथै आंतमा
जमेको विजातीय द्रव्यहरु हटाएउन मर्दत गर्छ ।
८) हृदयको धमनीको लागि मह बड़ो शक्तिवर्द्धक हुन्छ। सुत्ने बेला महर
कागतीको रस मिसाएर एक ग्लास पानी पीउनालेकमजोर हृदयमा शक्तिको संचार हुन्छ ।
९) पेट को स्यानो स्यानो घाउ र शुरुवातको स्थितिको अल्सरमा महलाई
दूधको साथमा पिउनाले ठीक हुन सक्छ ।
१०) सुख्खा खोकिमा मह र कागतीको रस बराबर सेवन गर्नाले लाभ हुन्छ ।
११) महले मांसपेशिहरु बलवती हुन्छ ।
१२) बढ़ेको रक्तचापमा महको सेवन लहसुनको साथ गर्नु लाभप्रद हुन्छ ।
१३) अदुवाको रस र मह बराबर मात्रामा मिसाएर चाटेर खानाले श्वास प्रश्वासका
समस्या भएकाहरुलाई फाइदा हुन्छ र बाडुली पनि बन्द हुन्छ ।
१४) सुन्तलाको बोक्रालाई सुकाएर धुलो चूर्ण बनाएर दुई चम्चा मह
फीटेर तयार गरेर छालामा दल्नाले फाइदा हुन्छ ।
१५) कब्जियतमा गोलभेडा वा सुन्तलाको रसमा एक चम्चा मह हालेर खानाले
लाभ हुन्छ ।
१६) अम्बा र अंगुरजस्ता अमिलो फलको साथ मह खानु अमृत समान हुन्छ ।
१७) मोटोपना नियन्त्रण गर्न मनतातो दूधमा एक चम्चा मह घोलेर नियमित
खादाँ मोटोपना नियन्त्रण गर्न सकिन्छ ।
महसंग खान नहुने यी खानेकुरा जसले हानी गर्दछ ।
१) मह संग कहिल्यै माछा, मास खानु हुदैन । यसरी संगै खादा बिष
खाए बरावर नै हुन्छ ।
२) महमा पानी वा दूधको बराबर मात्रा खानु
पनि हानिकारक मान्निछ ।
३) चिया र कफी संग कहिल्यै मह सेवन गनु
हुन्न ।
४) महलाई आगोमा कहिलेपनि तताउनु वा
उमाल्नु हुँदैन ।
५) घिउ र महको समान मात्रा कहिले खानु
हुँदैन ।
६) चिनीमा मह मिसाउनु विष सरह नै मान्निछ
।
७) तेल, घिउ र नौनीसित मह मिसाएर खानु विषसमान हुन्छ ।
८) निकै गर्मी वा धापिएर आएको बेला मह
खाँदा हानिकारक हुन्छ ।
९) अत्याधिक महको उपभोग पनि हानिकारक
मान्निछ ।
१०) मह सेवन गर्ने बित्तिकै तातो पानी
पिउनु राम्रो होइन ।
११) एकै पटक धेरै मह सेवन गर्न पनि
हानिकार मान्निछ ।
१२) दिनमा २ देखी ३ चम्चा सम्म मह खानु राम्रो
हो । यदी बच्चा बच्चीहरुको लागि हो भने २५ ग्राम र ठुला ब्यक्तिले ५० ग्रामसम्म मह
सेवन गर्नु राम्रो हो ।
१३) ज्वरो आएको समयमा महका साथै दूध र घिऊ
सेवन विष समान हो ।
१४) कोही कसैले बिष खाएको बेला मह सेवन
गरयो भने झनै बिषको प्रभाव बढेर मानिसको मृन्यु हुने गर्दछ ।
मह
खादाका हुने फाइदा
धेरै फाइदा रहेको महको बेफादा पनि त्यस्तै छ तर
यसलाई सही रुपमा प्रयोग गरीयो भने बेफादा भन्दा फाइदा बढी लिन सकिने आयुवैद्य
बिज्ञहरुको भनाई रहेको छ । त्यसो भए के गर्दा महले बेफादा गर्छ त ?
महको सेवन गर्दा अपनाउनुपर्ने सावधानी
मौरीले समयानुकुल विभिन्न
वनस्पतिको परागबाट मह बनाउने गर्दछ । त्यसैले वनस्पति अनुसार महको औषधिय गुण पनि
अलग अलग हुने गर्दछ ।
जस्तैकी नीमको फुलबाट मौरीले
बनाएको मह आँखाका लागि उपयुक्त मान्निछ भने जामुनको फुलबाट मौरीले बनाएको महले
मधुमेह, हृदयघात, उक्त रक्तचाप
रोगको लागि फाइदाजनक हुने गर्दछ ।
वसन्त ऋतुमा पाइने वनस्पतिको
फुलबाट बनेको मह सर्वोत्कृष्ट मानिदै आएको छ । शहर वा घर आँगनमा फुलेको वनस्पतिको
तुलनामा जंगली वनस्पतिको मह सबै भन्दा उपयुत्त मान्निछ ।
यदी तपाइले मह खाँदै गर्दा
कुनै अप्ठ्यारो महसुस भएमा कागती, निबुवा खाएको
खण्डमा पनि शरिरलाई आराम मिल्छ भने एक ग्राम धनियाँको धूलो र २० ग्राम अनारको रस
मिसाएर खाँदा पनि राहत मिल्ने गर्दछ ।
मह शुद्ध छ कि छैन भनेर कसरी थाहा पाउने ?
मह शुद्ध छ कि छैन भनेर थापा पाउने विभिन्न तरिका छन् ।
- शुद्ध महको थोपा पानीमा चुहाउँदा रेसा नबनी थपक्कै पिँधमा पुग्छ भन्ने गरिन्छ ।
- सिक्कामा मह दलेर पछाडिबाट टुक्कीमा सेकाउँदा चिनी मिसाइएको मह बल्छ, शुद्ध महमा आगो लाग्दैन ।
- शुद्ध मह कुकुरलाई दियो भने खाँदैन भन्ने पुरानो मान्यता छ । तर, अचेलका कुकुरले जे पनि खान सक्छन् ।
- अनुभवी मान्छेले मह शुद्ध छ कि छैन भन्ने चाखेर पनि सहजै थाहा पाउन सक्छन् ।
No comments:
Post a Comment